skip to Main Content

Op dit moment kan Tzummarum naast de bestaande sporten nog wel wat meer sportieve activiteiten gebruiken. Tot die conclusie kwam de werkgroep SEM (Sport en Mienskip) bij haar onderzoek naar de mogelijkheden voor een nieuw MFA.  De werkgroep Sport en Mienskip uit het dorp schakelde daarom de hulp in van Beweegteam Waadhoeke. Een hele mooie samenwerking leidde tot nieuw aanbod.

Wat vinden ze leuk?
Toen Beweegteam Waadhoeke werd ingeschakeld, was de eerste gedachte: ‘Wat vinden inwoners in Tzummarum leuk om te doen?’. Om hierachter te komen liet het Beweegteam o.a. 60+ers uit het dorp een vragenlijst invullen. Wat bleek: er is behoefte aan aquafit, bootcamp en valpreventie. Per activiteit hielp het Beweegteam mee bij de realisatie.

Volledig in gedoken
Lammert van Beweegteam Waadhoeke was intensief betrokken bij de creatie van het beweegaanbod: “Bij zo’n project duiken we er als Beweegteam volledig in. Zo vroegen we het vakantiepark of ze hun buitenzwembad beschikbaar wilden stellen voor aquafit. Toen we wisten dat dit kon, regelden we een docent. Nu kunnen mensen in de zomermaanden sporten in het buitenzwembad. En ook voor de bootcamp zorgden we ervoor dat de vraag bij het aanbod kwam. We regelden een docent, verhoogden het aantal deelnemers door promotie en zorgden ervoor dat de groep en docent los konden. Extra mooi is dat zowel Aquafit als de Bootcamp nu onder gymnastiekvereniging TONIDO vallen, een mooi resultaat van verenigingsondersteuning!”

Tûk op tiisdei
“Een prachtig resultaat vind ik de nieuwe activiteit in het zorgcentrum in Tzummarum. Met ‘Tûk op tiisdei’ komen zo’n 25 60-plussers bij elkaar om meer te leren over valpreventie en om hun hersenen te trainen. De ene helft van de mensen komt uit het dorp en de andere helft uit het zorgcentrum. Het is daardoor een mooie kans om meer verbinding te creëren tussen het dorp en het zorgcentrum. Bovendien zorgt het voor meer reuring in het zorgcentrum, iets dat de mensen daar als zeer positief ervaren.”

Ook mogelijk in andere dorpen en wijken
Dit was een project in Tzummarum, maar ook in andere wijken en dorpen in gemeente Waadhoeke is het Beweegteam actief. Zo hielp het team in Ried bij het opzetten van een jeu de boules-groep. En kreeg wijkvereniging Arkens in Franeker hulp bij het opzetten van Shuffleboard.

Lammert zegt hierover: “Als Beweegteam helpen we maar al te graag bij de opzet en start van beweegaanbod in wijken en dorpen. We bieden vooral in de beginfase hulp en zorgen ervoor dat we de enthousiastelingen coachen, zodat zij de groep later kunnen trainen. Als wijken of dorpen nieuwe ideeën hebben, vinden we het gaaf om met hen om tafel te gaan. Het grote netwerk en de vele ervaring en kennis kunnen we samen inzetten om zoveel mogelijk mensen in Waadhoeke te laten bewegen en sporten.”

 

 

Back To Top